Dijana Šuker • dijana@fitlook.net • 098/ 1921 900

Mobile menu

Savjeti za prehranu

Kako izbjeći emocionalno jedenje?

Hranite li želudac ili svoje osjećaje? Često hranimo oboje. Trebamo jesti da bismo organizmu dali gorivo, no ponekad jedemo da bismo zadovoljili naše osjećaje. Možda jedemo određenu hranu jer smo sretni, tužni ili nam je dosadno, no ma koji razlog bio, kada jedemo a ne osjećamo fizičku glad, radi se o emocionalnom jedenju.

Jedemo li kada zapravo nismo gladni, na sigurnom smo putu da unosimo nepotrebne kalorije (i dobivamo kilograme!) i tako vrlo brzo možemo potkopati svoj program kontrole težine.

Kako, dakle možete izbjeći emocionalno jedenje? Trebate ga prepoznati i potom kontrolirati.

Prepoznavanje:

  • Poriv za emocionalno jedenje javlja se naglo, dok fizička glad nastupa postupno.
  • Čak i kada ste siti, veća je vjerojatnost da ćete nastaviti jesti ako jedete da biste zadovoljili neku emociju.
  • Ako vam kruli želudac, pojest ćete bilo što da ga napunite. Ako osjećate želju za točno određenom hranom kao što je sladoled, čokolada ili čips, vjerojatno jedete da biste nahranili neki osjećaj.
  • Kod emocionalnog jedenja imate osjećaj da morate odmah pojesti hranu za kojom žudite, dok kod fizičke gladi nema tog osjećaja hitnosti
  • Nakon emocionalnog jedenja možda ćete osjećati krivicu, no ako ste fizički gladni, nema osjećaja krivice nakon jela.


Kontroliranje emocionalnog jedenja:

  • Pokušajte odrediti koji osjećaji vas nagone na emocionalno jedenje.
  • Odvratite misli od želje za hranom tako što ćete raditi nešto drugo – probajte otići u šetnju, obaviti neki kućanski posao ili razgovarati s prijateljem.
  • Za «utjehu u hrani» nađite zdrave namirnice, tako da kada osjetite potrebu za emocionalnim jedenjem imate zdravu opciju, a ne 'junk food'.
  • Ako ste na dijeti, izbacivanjem sve nezdrave hrane možete si više štetiti nego koristiti. Primjerice, ako ne možete živjeti bez čokolade, nemojte si je potpuno uskratiti. Pojedite malo i potom je spremite. Rješenje nije u odbacivanju hrane, već u umjerenosti.
  • Ponekad će vam dosta biti samo da malo osjetite okus hrane. Pokušajte pojesti samo nekoliko zalogaja. Tako ćete vjerojatno upamtiti iskustvo zadovoljstva, a ne krivicu nakon što ste slistili čitavo pakiranje!


Ako uvidite da jedete zbog emocije, a ne gladi, upamtite da se - bez obzira na to koju hranu ste odabrali – trebate naučiti kontrolirati i biti umjereni.

Hrana za bolje raspoloženje

"Ono ste što jedete". Često ovu izreku povezujemo s tjelesnom težinom, no jeste li znali da hrana koju jedete utječe i na vaše raspoloženje?
Svakodnevno nas bombardiraju stresne situacije – na poslu, u odnosima s drugim ljudima, čak i u obitelji! Stres utječe na naše raspoloženje, a kada imamo osjećaj da smo rastrgani između više stvari, često posežemo za nezdravom, brzom hranom.
Jedan od najboljih načina da se nosite sa stresom i poboljšate svoje raspoloženje je održavanje uravnotežene energije i pozitivnog mišljenja. A upravo u tome pomaže zdrava prehrana.

Kako?

Dobro je jesti hranu koju organizam polako apsorbira, jer tako lakše održavamo uravnoteženu razinu šećera u krvi, a time i naše raspoloženje ostaje uravnoteženo.
U hranu koja se polako probavlja spadaju integralni proizvodi kao što su muesli, kaša od žitarica, smeđa riža, humus i leća. Probajte u obrocima kombinirati složene ugljikohidrate (integralne namirnice) s nemasnim proteinima.

Što treba izbjegavati?

Namirnice kao što je bijeli kruh, šećer i namirnice bogate mastima i solju brzo se apsorbiraju i izazivaju porast razine šećera u krvi u samo sat vremena nakon što ste ih pojeli. Ubrzo nakon toga dolazi i do naglog pada energije.

Nakon naglog pada energije počinjete osjećati umor, ponovo ogladnite i na kraju posežete za grickalicama kao što su čokolada ili keksi, čime se izlažete još jednom naglom padu razine šećera u krvi.

Postoji i dobra vijest

Vidjet ćete da zdravi i uravnoteženi obroci ne samo da pomažu u održavanju dobrog raspoloženja, već čine čuda za kontrolu težine. Dakle, dodatni bonus!

 

Odbacite dijetu

Čini se da se svaka dva mjeseca pojavi nova dijeta koju hvale kao čudotvorni plan za mršavljenje koji jamči super brze rezultate. S obzirom na činjenicu da se četvrtina svih žena i četvrtina svih muškaraca u UK* smatra pretilima, a da mršave slavne osobe hvale te takozvane čudotvorne dijete, nije čudo da smo u potrazi za receptima za vitkost skloni brzo prihvatiti takve pomodarske dijete. No, u stvarnosti se radi o hirovima i takve dijete nisu dugoročno rješenje. Analiziramo 5 najpopularnijih hit dijeta i zašto su osuđene na neuspjeh.

Dijeta s juhom od kupusa

U čemu se sastoji: Ne jede se ništa osim juhe od kupusa.
Zašto ne funkcionira: Osim činjenice da ne postoji jedna namirnica koja bi sama našem organizmu mogla dati sve potrebne nutrijente, osnovni problem je da može postati prilično dosadno svakog dana jesti samo jednu te istu hranu – tu je dijetu teško provoditi jer jednostavno postoji granica koliko kupusa možete pojesti! Kupus je možda zdrava namirnica, ali on vam ne daje proteine, zdrave masti i vitamine B – sve što je organizmu potrebno za pravilno funkcioniranje. Nuspojave ovakve prehrane su osjećaj slabosti i vrtoglavice zbog nedostatka proteine, kao i nadutost koja nije baš najugodnija.

Atkinsova dijeta

U čemu se sastoji: Osnovno načelo kod ove dijete je izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane kako biste organizam doveli u stanje koje se naziva ketoza, u kojem organizam za energiju troši tjelesnu masnoću umjesto glukoze.
Zašto ne funkcionira: Kod ove dijete doći će do značajnog gubitka težine u početnoj fazi dijete, no tu se uglavno radi o vodi, tako da će se težina vrlo brzo vratiti kada prekinete dijetu. Produžena ketoza će imati za posljedicu rastvaranje mišićnog tkiva, a kako mišići sagorijevaju više kalorija nego masno tkivo, to nije dobro za vaš metabolizam. Kod ove dijete smijete jesti proteina i masti koliko želite, no unos previše zasićenih masti predstavlja priličnu opasnost za zdravlje srca i razine kolesterola koje se povezuju s oboljenjima srca i srčanim udarima.

Limunova dijeta – poznata i kao dijeta s javorovim sirupom ili dijeta velikog čišćenja.

U čemu se sastoji: Tijekom dana se popije 6-9 čaša mješavine javorovog sirupa, crvene paprike, soka od limuna i vode, sveukupno 600 kalorija dnevno.
Zašto ne funkcionira: Jasno je da ćete izgubiti na težini ako preživljavate samo na tekućini i izgladnjujete tijelo sa samo 600 kalorija dnevno – to je očito, no s gubitko težine izgubit ćete i sposobnost normalnog funkcioniranja. Glavobolje, napadaji gladi, vrtoglavica i proljev samo su neke od popratnih pojave koje možete očekivati. Ova dijeta nema nikakvu nutritivnu osnovu – nema proteina, nema vlakana, pa stoga nije održivo rješenje

Grejp dijeta

U čemu se sastoji: Ovo je dijeta s malo kalorija (oko 800 dnevno), malo ugljikohidrata i mnogo proteina u kojoj se uz svaki obrok pojede grejp ili popije sok od grejpa. Teorija je da grejp sadrži enzim koji – kada se pojede zajedno s proteinima – potiče sagorijevanje masti i gubitak težine.
Zašto ne funkcionira: Iako je grejp hranjiv, ima niski glukemijski indeks i sadrži mnogo vlakana, što znači da vam može dati dulji osjećaj sitosti, ne postoji nikakav znanstveni dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje da grejp potiče sagorijevanje masti i gubitak težine. Ova je dijeta osmišljena za brzi gubitak težine, no veliki dio te težine odnosit će se na tekućine. Grejp je zapravo prilično nevažan jer se u ovoj dijeti zapravo radi o ograničenju unosa kalorija, a ne postoji nikakav dugoročni plan održavanja ravnoteže nutrijenata. Kako nije realno očekivati da se dulje vrijeme u organizam unosi samo 800 kalorija dnevno, neizbježno ćete nakon ove dijete, kada se vratite na redovnu prehranu, ponovo dobiti na težini.

Dijeta s dječjom hranom

U čemu se sastoji: Dnevno se pojede 14 porcija dječje hrane – kupovne ili domaće.
Zašto ne funkcionira: Iako je redovitost obroka i unos mnogo voća i povrća u prehrani ključ za uspješan gubitak težine, to se može postići i bez uzimanja dječje hrane. Možda će vam nekoliko dana to biti dobrodošla promjena, no dugoročno neće baš biti zabavno jesti kašastu hranu bez teksture i ubrzo ćete žudjeti za «pravom hranom». Osim problema s okusom, tu je i pitanje cijene: jedna staklenka dječje hrane stoji oko 8 kuna, pa će s 14 porcija dnevno ova dijeta biti prilično skupa!

Ma koliko svi mi priželjkivali brzo i jednostavno rješenje, čudotvorni plan za gubitak težine zapravo ne postoji. Uravnotežena prehrana, dovoljno tjelesne aktivnosti i zdrav način života možda nisu revolucionarna rješenja, no za razliku od najnovije hit-dijete, zajamčit će trajne rezultate!