Dijana Šuker • dijana@fitlook.net • 098/ 1921 900

Mobile menu

Zdrava probava

 

Bez zdrave probave nema ni zdravog organizma jer sve tjelesne funkcije ovise o hranjivim tvarima koje stižu iz probavnog trakta. Ne radi li probava kako treba, to se može odraziti i na svim drugim organima.

Dobra probava presudna je za optimalno dobrostanje. Nadutost i nelagoda zbog loše probave uobičajeni su problemi koji mogu mučiti mnoge ljude. Optimalna prehrana često se zanemaruje tjednima, mjesecima pa čak i godinama dok previše pijemo i preobilno jedemo. Nadutost može imati različite uzroke, među kojima je prejedanje, alergije na hranu ili netolerancija prema pojedinoj hrani i slično. Iako se ne mogu jednostavno riješiti svi uzroci nadutosti, možete uvesti nekoliko jednostavnih promjena u prehranu kako biste lakše izbjegli nelagodu i ponekad neugodan osjećaj nadutosti.

Probava  je razgradnja hrane u tako male sastojke koji se mogu apsorbirati i koristiti za stvaranje energije i druge tjelesne funkcije. Proces je, zapravo, izuzetno složen, a jednostavne su tek greške koje pridonose lošoj probavi.Izdvajamo neke češće:

1. Prebrzo jedete

Ovo je jedna od češćih grešaka prilikom unosa hrane. Hranu je nužno dobro prožvakati, jer na ovaj način probavni sustav ne mora raditi pod dvostrukim naporom da nešto razgradi.

 

2. Pijete tekućinu uz obrok

Ako tijekom obroka pijete, razvodnjavate kiseline koje razgrađuju hranu.

 

3. Ne razmišljate što jedete, posebno pod stresom

Hrana koju obično ne bismo jeli, ili je ne bismo jeli u tolikim količinama, poput čokolade, završi u našem probavnom sustavu najčešće kad smo pod stresom.

 

4. Jedete kasno navečer

Kad dan prelazi u večer, tjelesne funkcije se usporavaju, a to uključuje i probavni sustav. Zato je važno ne jesti, posebno ne obilnije, nakon 19 sati.

 

5. Premalo enzima

Enzimi služe kao katalizatori, dakle oni ubrzavaju kemijske reakcije, pa i one koje se odvijaju tijekom probavljanja hrane. 'Kad bi vaše tijelo ostalo bez enzima, (a riječ je o jednoj posebnoj vrsti proteina), vjerojatno biste ubrzo umrli od gladi jer bi vam trebalo 50 godina da probavite obični ručak', objašnjava se u knjizi The Thread of Life.

 

6. Jednolična prehrana siromašna važnim hranjivim tvarima

Prehrana mora biti raznovrsna, šarolika (doslovno treba jesti hranu različitih boja) i u obliku što bliže onome u prirodi. I nedostatak samo jednog minerala ili vitamina može ometati probavni proces. Primjerice, željezo je dio mnogih enzima koji pomažu razgraditi i probaviti hranu, te posreduju u mnogim staničnim aktivnostima.

 

7. Unosite premale količine tekućine

Ne trebate piti tijekom jela, ali prije ili nešto nakon obroka tekućinu trebate redovito unositi. To će olakšati probavu. Voda je bitna za regulaciju probave i izbacivanje toksina iz organizma . Minimalno 2 litre vode dnevno.

 

9. Pušite

Mislite da pušenje nema veze s probavom. Kad bi mogli izdvojiti naviku koja izuzetno loše djeluje na želudac, mnogi liječnici bi prstom odmah ukazali na cigaretu. Pušenje opasno ugrožava zdravlje želučane sluznice.

 

Preporučeni proizvodi :

Formula 1 - Optimalan obrok, bogat vlaknima

  • Pomaže kod postizanja zdravog načina života jer pruža uravnoteženu ishranu
  • Proteini, ugljikohidrati, masti ,vitamini, minerali, vlakna i biljke koji se lako apsorbiraju
  • Obrok bogat  vlaknima , koji regulira rad probave

 

Biljna vlakna - Vlakna i ljekovito bilje

  • Odabrano bilje i biljna vlakna potiču rad probavnog sustava i optimiziraju prirodne sposobnosti organizma u odstranjivanju štetnih tvari

 

Aloja - Osvježavajući napitak sa svim blagodatima biljke aloje

  • Ovaj osvježavajući napitak pomaže u smirivanju probavnog sustava i pročišćavanju tijela

 

Herbalifeline - Esencijalne masne kiseline

  • Riblja ulja opskrbljuju vas višestruko korisnim hranjivim sastojcima
  • Vrhunski izvor Omega - 3 masnih kiselina za optimalno zdravlje i prehranu
  • Zdrave masnoće koje podržavaju zdravlje probavnog sustava