Dijana Šuker • dijana@fitlook.net • 098/ 1921 900

Mobile menu

Važnost proteina

Proteini ili bjelančevine

Proteini, točnije sastavni dijelovi proteina zvani 'aminkiseline', bitna su komponenta    praktično svake stanice organizma. O protinima ovisi ispravno funkcioniranje i rast stanica imunološkog sustava, kože, kose i mišića.
Prečesto se događa da ljudi koji provode dijetu mršavljenja smanje unos protina, nastojeći smanjiti unos kalorija i izgubiti na težini. To za posljedicu može imati pomanjkanje proteina koje ne samo da je štetno po zdravlje, nego u vašem organizmu može izazvati neravnotežu hranjivih tvari te naposlijetku dovesti do povećanja tjelesne težine. To se obično naziva 'yo-yo' efektom.

Proteini se moraju stalno uzimati putem hrane. Kod nedostatka proteina tijelo počinje trošiti vlastitu proteinsku supstancu, a to znaci da dolazi do gubitka snage, kondicije i radne sposobnosti. Zapravo, životno nisu samo potrebne bjelancevine nego i aminokiseline, koje su gradivni dijelovi proteina. Aminokiseline, koje su medusobno povezane peptidnim vezom stvaraju tisuce razlicitih proteina. Danas poznajemo dvadeset tri aminokiseline, a njih osam nazivamo esencijalnim aminokiselinama. Za razliku od drugih tijelo ih ne može samo proizvesti i zato ih moramo unositi hranom ili dodacima prehrani. Da bi tijelo učinkovito iskorištavalo i sintetiziralo proteine, moraju biti prisutne sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru. Biološka vrijednost tj. kakvoća prehrambenog proteina rezultira iz sadržaja esencijalnih aminokiselina i sposobnosti resopcije.

 

Unos proteina

Da biste izašli iz opakog 'yo-yo' kruga, svojem tijelu morate osigurati uravnoteženu količinu hranjivih tvari, od kojih su upravo proteini među najvažnijima.
Optimalni  dnevni unos proteina kreće se od 50 do 70 grama za žene, do najmanje 70 grama za muškarce. Postoji lak način za održavanje optimalne količina proteina koji su vam svakodnevno potrebni: na svaki kilogram tjelesne težine potrebano vam je minimalno 1 gram proteina, do 1,5 gr ako ste aktivniji. Dakle, ako ste teški 60 kilograma, potrebno vam je približno 60 grama proteina dnevno, ili 90 gr ako ste aktivniji. Profesionali sportaši zasebna su kategorija što se tiče unosa proteina.

Potrebe za proteinima povećavaju se pri aktivnostima zbog povečane izmjene tvari i razgradnje proteina pri opterečenju. To znači, za atletičare s tjelesnom težinom od 80 kg potrebno je optimalno 160 g proteina. Kako se tijelo ne bi opterečivalo s takvom kolicinom mesa ( 30 g nemasnog mesa ima 7 grama proteina), potrebna je dopuna prehrani, a to su proteinski dodaci.

 

Točke za diskusiju

  1. Dobre vijesti za one koji pokušavaju kontrolirati težinu: dodavanjem Thermojetics Proteinskog dodatka Formula 3 u prahu u Formulu 1 povećavate unos proteina bez dodavanja dodatnih kalorija iz masti ili ugljikohidrata
  2. Pomaknite se s platoa gubitka težine: Jedna do tri  pune jušne žlice praška dnevno (prema potrebi) može vas dodatno opskrbiti s do 15 grama visokokvalitetnih proteina. Time se pojačava osjećaj sitosti i osigurava odgovarajući unos proteina
  3. Prilagodite napitak od Formule 1 svojim potrebama: korištenjem Thermojetics Proteinskog dodatka u prahu svatko može prilagoditi napitak od Formule 1 svojim vlastitim potrebama za proteinima, bez dodatnih nepotrebnih kalorija iz masti ili ugljikohidrata
  4. San body-buildera: Za dizače utega Thermojetics Proteinski dodatak u prahu odličan je odabir za povećanje razine proteina. Dizači utega mogu koristiti Formulu 1, dodati mlijeko, voće i dvije ravne jušne žličice Protinskog dodatka u prahu i jednostavno postići preporučenu količinu od 25 grama proteina za napitak kojeg piju nakon vježbanja.
  5. Raznolika upotreba: Thermojetics Proteinski dodatak u prahu je idealan u napitcima, osvježavajućim pićima, juhama i umacima za tjesteninu. Lako se umiješa u svaki topli ili hladni napitak.

Ostvarite optimalan unos proteina uz Formulu 1 i Formulu 3 ( proteinski dodatak u prahu )i zauvijek izgubite na težini i izgradite mišičnu masu.