Dijana Šuker • dijana@fitlook.net • 098/ 1921 900

Mobile menu

Dobre i loše masti

Ako razlikujete dobro od lošeg, masti su fantastične

O mastima je mnogo toga lošeg pisano i kod mnogo ljudi samo spominjanje te riječi može izazvati loše raspoloženje. Masti možete pokušati izgubiti, sakriti i izbjegavati, ali vaše tijelo ih ipak treba. Znate li da masti pomažu kod izoliranja naših živčanih stanica, da nas griju, uravnotežuju naše hormone održavaju kožu i arterije gipkima, podmazuju zglobove i sastavni su dio svake stanice? Ključno pitanje je znati koju vrstu masti vaše tijelo treba, koliko ih treba i koja vrsta masti je štetna za vas. Naoružani pravim informacijama možete se usredotočiti na uzimanje više dobrih masti i manje loših masti u hrani koju svakodnevno unosite.

Činjenice o mastima:

  1. Mast je 'rezerva energije' životinja, biljaka i ljudi,
  2. Idealan omjer masti u tijelu trebao bi biti približno 19-26% težine tijela kod žena i 12-18% tećine tijela kod muškaraca.
  3. Postoje dvije različite vrste tjelesne masnoće - smeđa i žuta. Smeđa masnoća je smještana unutar tijela i 'aktivna' je, sadrži mitohondrije koji proizvode toplinu (termogeneza), te stoga izgara energiju. Žuta mast se nalazi bliže površini, manje je aktivna i veća je vjerojatnost da će se nakupljati. Žene su sklonije od muškaraca većem omjeru žute masti.
  4. Prosječan zdravi unos dobrih masti u ishrani trebao bi biti približno 30-40 grama dnevno. Sadržaj masti u hrani koju uzima bogato stanovništvo može biti gotovo četverostruk!
  5. Većina hrane koja sadrži masti kombinira zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti u različitim količinama. Na primjer, sadržaj masti u maslacu je gotovo 100%, od čega je 60% zasićenih, 30% mononezasićenih i 10% polinezasićenih, u usporedbi sa sjemenkama suncokreta, koje sadrže 73% masti, od čega je samo 12% zasićeno i 21% mononezasićeno, a 67% ih je polinezasićeno.
  6. Vrućina, svjetlo i kisik razaraju esencijalne masne kiseline, stoga je najbolje ulja čuvati u tamnim spremnicima.
  7. Esencijalne masti moraju se unositi kroz hranu jer ih vaš organizam ne može proizvesti. Esencijalne zdrave masti su Omega 3 i Omga 6 (poznate kao esencijalne masne kiseline).
  8. Težina za težinu, masti daju dvostruko više iskoristive energije nego ugljikohidrati ili bjelančevine (u svakom gramu masti naći ćete 9 kalorija).
  9. Mast doprinosi okusu, strukturi i mirisu mnogih namirnica, a osim toga i usporava probavni proces, što omogućava produžen osjećaj sitosti nakon obroka.

 

Zasićene masti - neprijatelj

Zasićene masti (one koje nalazimo u krutom stanju na sobno temperaturi) nisu bitne za zdravlje. Njihovo je porijekolo životinjsko (meso, jaja, sir). Zasićene masti su teže probavljive i sadrže visoku razinu kolesterola.

Nezasićene masti - pozitivci

Nezasićene (tekuće) masti dijele se u dvije grupe: mononezasićene, kao što je maslinovo ulje, i polinezasićene, kao što je suncokretovo ulje.
Polinezasićene masi dijele se u Omega 3 masne kiseline i Omega 6 masne kiseline. Monozasićena mast (Omega 9) nije esencijalna, ali u umjerenim količinama nije štetna - visokokvalitetno (djevičansko, hladno prešano) maslinovo ulje je zdravija alternativa od uobičajenih biljnih ulja.
Dobar izvor masnih kiselina Omega 6: ulje šafranike, suncokretovo ulje, ulje jaglaca, orahovo ulje, bučino ulje, sezamovo ulje.
Dobar izvor masnih kiselina Omega 3: skuša, haringa, losos, srdela, sardine, tuna, ulje od lanenih sjemenki.

 

Herbalifeline - dobre masti u kapsuli koja se lako guta

Jedete li 3-4 porcije ribe svakog tjedna? Ako ne, moguće je da vaše tijelo ne zadovoljava svoje potrebe za Omega 3 esencijalnim masnim kiselinama. Jednostavnije ne može biti - dovoljno je uzeti tri kapsule dnevno. Nema okusa ribe, samo blagodati ribe.