Dijana Šuker • dijana@fitlook.net • 098/ 1921 900

Mobile menu

Izračunajte svoj BMI

Što je BMI?

Pretilost ili debljina mogu se samo okvirno procjeniti uporabom BMI indeksa. BMI index prikazuje odnos težine i visine tijela, međutim ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca, pa je njegova uporaba ograničena.
BMI index ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu – što su osnovni kriteriji za procjenu da li je određena osoba debela ili mršava. Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim BMI indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili; na primjer, kod bodybuildera i krupno građenih ljudi, udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je veliki, ali to ne znači da su debeli.
Stoga BMI ne može biti mjerilo za procjenu zdravlja odn. pretilosti, ali se koristi kao dobra statistička mjera uhranjenosti.

Kako se računa BMI?

Indeks tjelesne mase ili BMI index (engl. Body Mass Index) je računska vrijednost, koja se koristi za usporedbu i analizu utjecaja tjelesne težine na zdravlje, u odnosu na visinu tjela. BMI indeks i ovakav način usporedbe težine razradio je belgijski znanstvenik Adolphe Quetelet za potrebe istraživanja «socijalne fizike» sredinom 19. stoljeća – zbog čega se BMI index često naziva i Queteletov indeks.
Indeks tjelesne mase ili BMI indeks (engl. Body Mass Index) je računska vrijednost, koja se koristi za usporedbu tjelesne težine u odnosu na visinu tjela i procjenu utjecaja uhranjenosti na zdravlje

Izračunajte svoj BMI

 
Visina
Težina
  Izračunaj
 
Vaš BMI
Opis